DİPLOMALI STATÜ GEVEZELİĞİ

Diploma, insanı sömüren kağıt parçası. İnsanı haysiyetsiz vasfa büründüren meta. Peşinden koşan milyonlarca genci saran zehir. Taze dimağları körelten ve ardında sadece cehaletle yüz yüze kalmış  fertleri bırakan pranga.

Diploma güzel hayatı vaad ediyor. Diploma sıradan insanların kurtuluş reçetesi. Türkiye'de alın terinin sömürüldüğü ve umutlarını bir kağıt parçasına bağlanmasının hazin sonu. Algının böylesine çirkefleştiği çok az zamanlar olmuştur. Çoğu doğmadan ölmüştür. Lâkin diploma hevesi gürül gürül akıyor. Diploma sayesinde statü kazanılıyor. Statü ile büyüklenme, hor görme ve maalesef bu kadar cehalet ancak eğitimle mümkün olabilirdi tezi doğrulanıyor.

Özgür düşüncenin öldüğü ilk yer akademiadır.  Üniversite insanı köleleştirir. Çok az eğitmen dert sahibidir. Çünkü bilen insanlar melankoliktir. Hazzın peşinden giden bir akademia, derdi olmayan sadece oyalayan, öğretemeyen, yetiştiremeyen bir mekân insana ne verebilir?

Hangi insan hür olarak düşünce üretebiliyor. Kaç yüzyılda bir düşünür çıkıyor. Yok. Çıkmaz. Günü ve kendini kurtarma derdinde olanlar nasıl fikir işçisi olacaktır? Sorulardan mahrumuz cevaplar olsa neye yarayacak. Yönünü kaybetmiş bir nesil geliyor. Yönü olmayan eğitmenlerden ancak böyle öğrenciler çıkabilirdi.




Yorumlar

EN ÇOK OKUNANLAR

VANİTAS VANİTATUM HOMO

HİÇLİK ÜZERİNE DERSLER

HAYAT FAZLASIYLA CİDDİYET İSTER

İNSAN ULAŞAMADIĞI HEDEFİN HAYALLERİYLE YAŞAR

NEREYE GİDERSEM GİDEYİM ORADA BENİ YAKALAYIVERİR HÜZÜN

ETİK DAVRANIŞLARI ÜZERİNE SAPTAMALAR